Tyske vine
Riesling vinene fra Tyskland er blandt vinverdenens helt store klassikere på linje med Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Portvin. Tysklands vinområder er de nordligst beliggende blandt verdens klassiske distrikter. Kampen om at modne druerne afspejles på mange måder i den tyske vinlov, hvor kvalitetsvinene inddeles i kategorier efter druernes modenhed, med betegnelser som Kabinett, Spätlese, Auslese, Beerenauslese, Eiswein og Trockenbeerenauslese. Logikken er her, at de bedste marker yder de mest modne druer. Officielle rangordninger og klassificeringer a la Grand Cru og Premier Cru som vi kender det fra Bourgogne, eller Cru Classé som vi kender det fra Bordeaux, findes ikke. Omkring år 2000 indførte VDP, foreningen af tyske Prädikatsweingüter, begrebet Grosses Gewächs i et forsøg på at identificere og promote de bedste marker. For at vinene må benytte betegnelsen Grosses Gewächs er der krav om et høstudbytte på maksimalt 50 hektoliter pr. ha., og vinene skal fremstilles i den tørre stil. På overfladen er det en succes, men problematikken er, at man dels skal være medlem af VDP (og ikke alle ønsker det) for at benytte betegnelsen, og dels, at det ikke er givet, at de helt tørre vine, altid er de mest interessante.
Den nordlige beliggenhed, og det relativt kølige klima er på en gang Tysklands forbandelse og velsignelse. I de kølige år kan kampen om druernes modenhed blive indædt. I de gode årgange tilbyder de tyske vine til gengæld en aldeles unik kombination mellem livgivende friskhed, kompleksitet, sprød mineralitet og en aldeles forførende aromatisk palette – og det uden nogensinde at virke tunge. Hvor Riesling druen er kongen blandt Tysklands (og verdens) hvidvinsdruer, så skabes der også fremragende vine på f.eks. Sylvaner, Weiss- og Grauburgunder m.fl. Vine fremstillet på den blå Spätburgunder (Pinot Noir) har inden for de sidste 15-20 år påkaldt sig også større og større international opmærksomhed, og har nu også sat Tyskland på kortet som seriøs rødvinsproducerende nation.
2017 Riesling Kabinett Trocken, Sybille Kuntz, Lieser
Efter den første uges er vort plukketeam godt rystet sammen har udviklet en sikker følelse for druernes kvalitet og natur. Nu begynder vi med sorteringen, eller forplukningen. Alle vores vingårde i Lieser Schlossberg, Rosenlay og Niederberg-Helden kæmmes igennem for druer, der allerede har opnået deres modningspotentiale for den anden kvalitetskategori, dvs. Kabinett. Til Kabinett vinificerer Kuntz også druer fra Pauls-dalen i Lieser, en sidedal til Mosel med stejle skiferhældninger og ikke mindst gamle vinstokke. Varmen samles her som i et parabolsk spejl. Jorden er 100% blå devonskifer og tilføjer utroligt appetitlige og læskende mineralske noter i vinene. Resultatet er en superb, frisk, mineralsk, kompleks og nuanceret Riesling med en perfekt balanceret og appetitlig stil. Stærkt vanedannende.
2019 Riesling Qualitätswein Trocken, Sybille Kuntz, Lieser
Hvert år plukkes druerne til Sybille Kuntz lækre Qualitätswein i den første uge af høsten. Markerne til denne vin befinder sig i Lieser og Bernkastel-Kues. Vinstokkene er op til 50 år gamle. Hældningen er ”kun” 30-50%. Jordbunden er en blanding af skifer og en lille smule kvarts. Efter de første druer er presset har vi en pålidelig indikation for årgangens potentiale. Qualitätswein er vinfremstillet i en tør, frisk og mineralsk stil og udgør det første trin i kvalitetsstigen i Kuntz’ seks kvalitetskategorier. En drøm til Sushi, skaldyr eller blot som et ”glas i utide”.
2020 Riesling Qualitätswein Trocken, Sybille Kuntz, Lieser
Hvert år plukkes druerne til Sybille Kuntz lækre Qualitätswein i den første uge af høsten. Markerne til denne vin befinder sig i Lieser og Bernkastel-Kues. Vinstokkene er op til 50 år gamle. Hældningen er ”kun” 30-50%. Jordbunden er en blanding af skifer og en lille smule kvarts. Efter de første druer er presset har vi en pålidelig indikation for årgangens potentiale. Qualitätswein er vinfremstillet i en tør, frisk og mineralsk stil og udgør det første trin i kvalitetsstigen i Kuntz’ seks kvalitetskategorier. En drøm til Sushi, skaldyr eller blot som et ”glas i utide”.