Domaine Méo-Camuzet, Vosne-Romanée

Kommunen Vosne-Romanée er den hellige gral for alle, der elsker Pinot Noir og de store, klassiske Bourgogner. Kommunens knap 240 hektar vinmarker rummer hele 6 ud af de 24 Grands Crus, der er i Côte de Nuits, og mange vil argumentere, at det er her man finder de bedste vine i verden. Læg dertil, at kommunens Domaines generelt er af højeste klasse – og blandt dem er Domaine Méo-Camuzet. Frem til 1988 var domainets marker leaset ud til lokale avlere, blandt andet til den legendariske Henri Jayer. Ejeren af Domainet, Jean Méo var embedsmand og politiker. Han var  bosat i Paris, og var ikke involveret i hverken driften eller fremstillingen af vinene. I 1989 besluttede sønnen Jean-Nicolas Méo at flytte til Vosne-Romanée for at overtage Domainet. Han kom de næste ti år under vingerne af den nu afdøde gamle mester, Henri Jayer, der var i en helt anden liga end de fleste samtidige avlere. Henri Jayers vine sælges i dag i auktionshallerne for nærmest astronomiske beløb. Han var blandt de første, der benyttede sig af metoder som grøn høst (for at nedbringe høstudbyttet), håndsortering og kold maceration før gæringen af druerne, der i dag er standard på alle de bedste Domaines. Henri Jayers vine skilte sig ud, så meget, at mange troede, at han brugte hemmelige tricks i kælderen!
Jean Nicolas Méo har siden starten løftet kvaliteten til nye højder – og vinene fra Domaine Méo-Camuzet er blandt de bedste og mest efterspurgte, der kan opdrives i Bourgognes ubestridt bedste kommune.  2017 Clos de Vougeot Pres le Cellier, Grand Cru, Meo Camuzet
  Domaine Méo-Camuzet er så heldige at have en af de bedst placerede parceller i Grand Cru Clos de Vougeot. Parcellen, der er på knap 3 hektar, befinder sig lige foran le Château de Clos de Vougeot. En tredjedel af vinstokkene er plantet i 1920, en tredjedel er plantet i 60’erne og den resterende tredjedel er mellem 20 og 30 år gamle. Vinstokkene i Méos parcel leverer altid fuldmodne druer, og vinen viser altid sin finesse. Det betyder, at Jean-Nicolas Méo kan ekstrahere lidt hårdere end normalt, og derved sikre ekstra koncentration og længde i den færdige vin. Andelen af nye fade er høj, og vinen udvikler sig rigtig godt på fad. Lagringen er lidt længere end normalt, idet det bibringer vinen ekstra dybde og dimension. Méo-Camuzet har ry for at producere en af de allerbedste vine i Clos de Vougeot. Stilmæssigt som en raffineret gentleman, med en stor og silkeagtig fylde og en lang og detaljeret eftersmag.

  2017 Fixin Rouge, Meo Camuzet
  Méo Camuzets Fixin stammer fra Le Herbues, der ligger lige for foden af 1. Cru Clos du Chapitre. En lille del af vinstokkene er 25 år gamle. De resterende er 50 år. Jean Nicolas Méo vinificerer blidt og langsomt, ligesom den unge vin lagres på fade med en lav andel af ny eg for at sikre den rette balance. Resultatet er en lækkert blød og fløjlsagtig vin, der kan nydes ung, men snildt holder i op til 10 år. Hvis du da ellers kan lade den ligge...

  2017 Nuits-Saint-Georges, Méo-Camuzet
  Vinstokkene til Méo-Camuzets Nuits-Saint-Georges er over 60 år gamle. De giver små, tætte drueklaser med små og meget aromatiske druer, som Méo-Camuzet vinificerer så blidt som muligt. Koncentrationen gør, at andelen af nye fade er helt oppe på 50%, for at understøtte vinens struktur. Den kan nydes relativt ung, men lagrer fint. Der er tale om en usædvanlig venlig og rund Nuits-Saint-Georges, hvor kun et lille strejf af "vildskab" i aromaerne adskiller den fra naboerne i Vosne.

  2017 Vosne-Romanée 1. Cru Les Chaumes, Meo Camuzet