Domaine Alain Gras, Saint-Romain

Alain Gras er ikke blot en af Saint-Romains bedste producenter. Han er samtidig den, der har gjort mest for at sætte de to små kommuner, Saint-Romain og Auxey-Duresses på landkortet som herlige jagtområder for dem, der ønsker klassiske Bourgogner, som yder fortrinlig value for money. Domainet befinder sig højt oppe ved byen Saint-Romain le Haut, smukt omgivet af resterne af en middelalderlig kirke og et slot.

Alain Gras’ vine er af finde på vinkortet på langt de fleste Michelin restauranter i Frankrig. Stilmæssigt er målet for Alain Gras at lave ”vins de plaisir”, som er tro mod deres ”terroir”. Der er tale om rigtige ”håndværks Bourgogner”, på en gang frugtige og elegante, men alligevel med både kraft og dybde. Ikke mindst Alain Gras’ røde Auxey-Duresses, der fremstilles på mere end 100 år gamle vinstokke er imponerende og kan sætte de fleste af områdets Premieres Cru på plads.  2018 Auxey-Duresses Blanc, Les Crais, Domaine Alain Gras
  Alain Gras fremstiller i gennemsnit bare 2.500 flasker om året af denne lækre Auxey-Duresses blanc. Vinstokkene står i en ler og limstensholdig jordbund, og er i snit 40 år gamle. Alain Gras dyrker sine druer efter bæredygtige metoder, ligesom han også høster pr. håndkraft. Druerne presses i pneumatiske presser og både alkohol- og den malolaktiske gæring finder sted på små 228 liters pieces. Den unge vin lagres delvist på fad og delvist på tanke, sidstnævnte for at bevare friskheden. Duften byder på hvide blomster og noter af citrus på en base af delikat eg. Smagen balancerer perfekt mellem friskhed og fylde. En sofistikeret og elegant hvid Bourgogne. Den kan nydes relativt ung, men lagrer fint i op til syv år.

  2018 Auxey-Duresses Rouge, Très Vieilles Vignes, Domaine Alain Gras
  Alain Gras er ikke blot en af Saint-Romains bedste producenter. Han er samtidig den, der har gjort mest for at sætte de to små kommuner, Saint-Romain og Auxey-Duresses på landkortet. Vinstokkene, der har leveret druerne til denne formidable Auxey-Duresses er mere end 100 år gamle, og det giver en vin med fantastisk dybde, koncentration og mineralitet. Alain Gras' Auxey Vieilles Vignes er en klassiker, der overgår langt de fleste af kommunens 1eres Crus.

  2018 Meursault Les Tillets, Domaine Alain Gras
  Allain Gras producerer ca. 3.000 flasker årligt af denne fine Meursault. Vinstokkene er 30 år gamle og står i en jordbund, der er rig på ler og limsten. Druerne høstes pr. håndkraft og efter et skånsomt pres gæres fadgæres mosten. Den unge vin lagres dels på 50% nye fade og dels på tanke, sidstnævnte for at bevare maksimal friskhed. Resultatet er en Meursault, der på forbilledlig vis kombinerer de delikate mineralske aromaer med en balanceret smag, der imponerer med både kraft og fylde. Kan lagre i op til 10 år fra høst.

  2018 Saint-Romain Blanc, Domaine Alain Gras
  Alain Gras er ikke blot en af Saint-Romains bedste producenter. Han er samtidig den, der har gjort mest for at sætte de to små kommuner, Saint-Romain og Auxey-Duresses på landkortet. Saint-Romain Blanc fra Alain Gras er fremstillet på druer fra 40 år gamle vinstokke, der gror i ler- og limstensholdige jorde, der yder superbe betingelser. Lagret på delvist på 20 % nye fade for nuancer og kompleksitet, og delvist på tank for at bevare friskheden og frugten, er det en Saint-Romain, der virkelig viser hvad appellationen kan byde på. En lækker hvid Bourgogne med en ganske rig, men samtidig præcis, ren og mineralsk frugt og en fyldig og frisk smag med et lækkert strejf af ny eg. En hvid Bourgogne, der virkelig yder fantastisk kvalitet til prisen.

  2018 Saint-Romain Rouge, Domaine Alain Gras
  Alain Gras er ikke blot en af Saint-Romains bedste producenter. Han er samtidig den, der har gjort mest for at sætte de to små kommuner, Saint-Romain og Auxey-Duresses på landkortet. Her får du en fremragende Saint Romain rouge fremstillet på 35 år gamle vinstokke, der står i Saint-Romains typisk ler- og limstensholdige jorde. Alain høster pr. håndkraft, gærer druerne med skindet i 12 - 15 dage og lagrer den unge vin på 15 % ny eg. Det giver en ekspressiv Saint-Romaine med en dyb farve og en ren, præcis og intens duft af solmodne Pinot druer. Smagen, der giver mindelser om modne sorte bær og moreller, er balanceret, koncentreret og munder ud i en lang eftersmag med en appetitlig mineralitet.