Italienske vine
Hvis man rangerer verdens vinlande efter størrelsen af deres produktion, så overgår Italien sågar Frankrig. Der dyrkes vin i samtlige regioner i Italien. Historisk set har tilgangen til vinen imidlertid været meget anderledes end i Frankrig – og det på trods af, at det reelt var italienerne (Romerne), der som besættelsesmagt bragte vinen til Frankrig. Hvor man i Frankrig tidligt indså den prestige landets vine kunne give på eksportmarkederne, var tilgangen I Italien meget mere lokal. Vinen var ganske enkelt en del af de daglige fornødenheder på niveau med brød, pasta osv. Og hvor Frankrig rykkede kvalitetsmæssigt, stod Italien stille. På eksportmarkedet blev Italiensk vin i mange år blot betragtet som billig hverdagsvin. Sådan er det heldigvis ikke længere. I 1963 etablerede landet sit DOC og DOCG system, der i lighed med det franske AOP-system garanterer vinens oprindelse, og at den er fremstillet efter de for området gældende regler. Fremsynede producenter i Toscana udfordrede samtidig de forældede regler for, hvordan, og på hvilke druesorter en Chianti skulle fremstilles. De skabte hermed et helt nyt begreb, Super Toscanere, der ultimativt førte til en revision og i kvalitetsmæssig henseende kraftig forbedring af fremstillingsreglerne. Indførelse af bedre kloner, og mere fokus på at plante dem på de bedst egnede lokaliteter samt kraftige forbedringer af fremstillings- og lagringsteknikkerne betød, at landets vine stille og roligt begyndte at indfri det enorme kvalitetspotentiale Italien vitterligt besidder. Toscanas Brunello og Chianti vine, indtager med rette deres plads blandt vinverdenens klassikere. På samme måde er de store vine fra Piemonte, som f.eks. Barolo, Barbaresco og Barbera blandt Italiens- og dermed verdens bedste og mest stilskabende vine. Italiensk vin har de seneste 20 år gennemgået en fantastisk renæssance og vinene har aldrig været bedre end de er i dag.
Brunello di Montalcino er basisversionen fra Piccolomini. Og sikke en “basis”!! Den fremstilles af druer fra de af ejendommens vinstokke, der er minimum 25 år gamle. Den unge vin lagres på store botti af slavonsk eg, der giver en usædvanlig klarhed og præcision i aromaerne. I glasset får du en klassisk, raffineret, kompleks, generøs og nærmest luksuriøs Brunello med en skøn tekstur og stor harmoni. Vinen forfører med en både smidig og spændstig frugt, og så den ”varme”, der karakteriserer de bedste vine fra Montalcino. Her er al den ”magi”, der forbindes med de bedste Brunelloer. Piccolomins opnåede da også sensationelle 98 point på JamesSucling.com
2016 Barolo, Revello, La Morra
Revellos klassiske Barolo fremstilles af druer fra parceller i Annunziata di La Morra suppleret med druer (ca. 40 %) fra MGA Teodoro i Serralunga d’Alba, der tilfører mere mørk frugt, nye nuancer og mere struktur til vinen. Det er en Barolo, der er lagt an på frugt, typicitet og en stor umiddelbar appel. Du finder næppe en bedre Barolo normale til prisen, og det understreges af en superb 94 point score hos JamesSuckling.com
2017 Amarone della Valpolicella, Cavolo, Az. Agricola Brigaldara
En Amarone af højeste kvalitet fremstillet af druer fra højt beliggende marker. 50% Corvinone, 20% Corvina Veronese, 20 % Rondinella og 10 % andre druer, der håndselekteres og tørres i Brigaldaras fruttaio. En top Amarone af stor skønhed, personlighed og kompleksitet – en dyb, rig og sensuel vino da meditazione af høj klasse og stor harmoni. Den er blandt områdets bedste vine, med sin uovertrufne kombination af kraft og elegance og sin rene frugtighed. Prøv den til efterårets kraftige retter med hårvildt eller som afslutning på en smagning af andre topvine.
2017 Brunello di Montalcino, Ciacci Piccolomini d'Aragona
Brunello di Montalcino er basisversionen fra Piccolomini. Og sikke en “basis”!! Den fremstilles af druer fra de af ejendommens vinstokke, der er minimum 25 år gamle. Den unge vin lagres på store botti af slavonsk eg, der giver en usædvanlig klarhed og præcision i aromaerne. I glasset får du en klassisk, raffineret, kompleks, generøs og nærmest luksuriøs Brunello med en skøn tekstur og stor harmoni. Vinen forfører med en både smidig og spændstig frugt, og så den ”varme”, der karakteriserer de bedste vine fra Montalcino. Her er al den ”magi”, der forbindes med de bedste Brunelloer. Piccolominis opnåede da også superbe 93 point på JamesSuckling.com
2018 Barolo, Revello, La Morra
Revellos klassiske Barolo fremstilles af druer fra parceller i Annunziata di La Morra suppleret med druer (ca. 40 %) fra MGA Teodoro i Serralunga d’Alba, der tilfører mere mørk frugt, nye nuancer og mere struktur til vinen. Det er en Barolo, der er lagt an på frugt, typicitet og en stor umiddelbar appel. Du finder næppe en bedre Barolo normale til prisen, og det understreges af en superb 92 point score hos JamesSuckling.com
2018 Rosso di Montalcino, Ciacci Piccolomini d'Aragona
Piccolominis Rosso di Montalcino fremstilles af Brunello-druer fra de lidt yngre vinstokke, der vinificeres så resultatet bliver en typerigtig, frisk og attraktiv Rosso, der er en superb introduktion til Piccolominis univers af Brunello di Montalcino-vine. I forhold til Brunelloerne tilbyder Rosso’en en mere umiddelbar primærfrugtig og ungdommelig spændstighed, der gør den umiddelbart drikkeklar. En skøn og karakterfuld Sangiovese baseret vin, der scorede superfine 91 point på JamesSucling.com
2018 San Giusto a Rentennano Chianti Classico Riserva Le Baróncole
Chianti Classico Riserva Le Baroncole fremstilles af 97% Sangiovese og 3% Canaiolo druer. De indledende faser i produktionen er de samme som for San Giustos Chianti Classico. Derefter lagres vinen i fade af fransk eg i en periode, der varierer fra 16 til 20 måneder, alt afhængig af årgangens behov. Efter aftapning flaskelagres den unge vin i yderligere seks måneder inden frigivelse til salg. Le Baroncole er en vin med stort lagringspotentiale. Med Le Baroncole i glasset får du dybe aromaer med noter af brombær- og blåbær. Fyldig og koncentreret med faste og solmodne tanniner med masser af energi og en lækker mineralsk undertone. En fantastisk enkeltmarks Riserva Chianti Classico.
2018 Tenuta di Bibbiano, Riserva Chianti Classico ØKO
Bibbianos Riserva Chianti Classico fremstilles af 100 % Sangiovese druer fra marker med begge af ejendommens eksponeringer. Jordbunden er ler- og limstensholdig og giver optimale betingelser. Druerne gæres typisk i 23 dage og den unge vin lagres delvist på tank og delvist på små fade af fransk eg. Er du til klassisk Chianti vil du nyde denne fremragende Riserva, der byder på solmodne aromaer med mindelser om blomme og kirsebær. Smagen er dyb, stofrig med en lækker ”juicy” frugt, en fin struktur og presente, men silkeagtige, solmodne tanniner.
2019 Ripasso della Valpolicella-Superiore, Az. Agricola Brigaldara
Brigaldaras Ripasso fremstilles ved, at en traditionelt vinificeret Valpolicella får lov at gære endnu en gang (ripassare), på druekvaset fra husets Amarone. Dette druekvas har et højt sukkerindhold, som et resultat af den tørreproces, der gennem dehydrering forvandler fuldmodne druer til rosiner. Denne gæringsproces tager hos Brigaldara ca. 5 dage og giver den friske Valpolicella det klassiske”appassimento”-præg med noter af tørrede frugter, en strejf af krydderurter og en kraftigere struktur. Vinens duft udvikles betydeligt ved flaskelagring og for unge vines vedkommende, ved iltning på en karaffel. Brigaldara leverer en klassisk og stilfuld Ripasso af højeste kvalitet.
2019 Rosso di Montalcino, Ciacci Piccolomini d'Aragona
Piccolominis Rosso di Montalcino fremstilles af Brunello-druer fra de lidt yngre vinstokke, der vinificeres så resultatet bliver en typerigtig, frisk og attraktiv Rosso, der er en superb introduktion til Piccolominis univers af Brunello di Montalcino-vine. I forhold til Brunelloerne tilbyder Rosso’en en mere umiddelbar primærfrugtig og ungdommelig spændstighed, der gør den umiddelbart drikkeklar. En skøn og karakterfuld Sangiovese baseret vin.
2019 San Giusto a Rentennano Chianti Classico ØKO
San Giusto a Rentennano Chianti Classico er fremstillet af 95% Sangiovese og 5% Canaiolo-druer, der håndplukkes ved optimal modenhed. Druerne håndsorteres og gæres i ca. 14 dage. Under gæringen anvendes en kombination af ompumpning af mosten, ligesom drueskindet stødes ned i den gærende most for at udvinde alle de bedste kvaliteter fra druerne. Den unge vin lagres herefter i 10 – 12 måneder i et mix af små og 500 liters fade. Du får en vidunderlig Chianti Classico med superb renhed i frugten, der giver mindelser om kirsebær, hindbær såvel som en lækker mineralsk karakter. Balanceret og frugtagtig med friske, faste tanniner.
2019 Tenuta di Bibbiano, Chianti Classico ØKO
Druerne til Bibbianos Chianti Classico høstes fra alle ejendommens parceller, idet målet er en vin, der bedst muligt udtrykker ejendommens karakter. Druesammensætningen er 100 % Sangiovese, der gæres i 16 dage. Den unge vin lagres efterfølgende i 12 måneder inden aftapning. I glasset får du en fremragende Chianti Classico med friske, florale aromaer med mindelser om modne kirsebær og skovbund. Kan nydes relativt ung, men her er også stof til en to-tre års lagring.
2019 Valpolicella Superiore, Case Vecie, Az. Agricola Brigaldara
Brigaldaras Valpolicella Superiore er fremstillet Corvina og Corvinone druer dyrket på den 8,3 ha. store Case Vecie- og den 1,5 ha store Cavolo mark. Markernes høje beliggenhed sikrer den optimale, langsomme modning af druerne. De store udsving mellem dag- og nattetemperaturer, giver druerne en unik friskhed og appetitlighed i de komplekse aromaer, der præger både duft og smag. Vinens fine koncentration og struktur er et resultat af udvælgelse af de bedste druer i marken og de optimale gæringsteknikker, der har hentet alle de fineste aromaer fra drueskindet. Valpolicella Superiore er en utroligt imødekommende vin, med en fin kompleksitet og en elegant og silkeblød tannin. Vinen lagres på 25 hl slavonsk eg i minimum et år for at sammensmelte druearomaer og fadaromaer til et harmonisk hele.
2020 Moscato d'Asti DOCG Lumine, Ca' d' Gal
Moscato d’Asti Lumine er startniveauet hos Ca’ d’ Gal, og det er exceptionelt højt. Du får en Moscato d’Asti med en vidunderlig præcision og masser af detaljer i aromaerne. På ganen er den karakterfuld og ekspressiv. Samtidig sikrer vinens friskhed og liflige, perlende bobler en skøn balance med sødmen og giver struktur. Med denne vintype er udfordringen ikke at skabe sødme, men derimod friskhed, spændstighed og struktur. Ca d’ Gal løser opgaven til perfektion.
2020 Rosso di Montalcino, Ciacci Piccolomini d'Aragona
Piccolominis Rosso di Montalcino fremstilles af Brunello-druer (Sangiovese) fra de lidt yngre vinstokke, der vinificeres så resultatet bliver en typerigtig, frisk og attraktiv Rosso, der er en superb introduktion til Piccolominis univers af Brunello di Montalcino-vine. I forhold til Brunelloerne tilbyder Rosso’en en mere umiddelbar primærfrugtig og ungdommelig spændstighed, der gør den umiddelbart drikkeklar. En skøn og karakterfuld Sangiovese-baseret vin, der scorede superfine 91 point på JamesSucling.com
2020 Valpolicella Superiore, Case Vecie, Az. Agricola Brigaldara
Brigaldaras Valpolicella Superiore er fremstillet Corvina og Corvinone druer dyrket på den 8,3 ha. store Case Vecie- og den 1,5 ha store Cavolo mark. Markernes høje beliggenhed sikrer den optimale, langsomme modning af druerne. De store udsving mellem dag- og nattetemperaturer, giver druerne en unik friskhed og appetitlighed de komplekse aromaer, der præger både duft og smag. Vinens fine koncentration og struktur er et resultat af udvælgelse af de bedste druer i marken og de optimale gæringsteknikker, der har hentet alle de fineste aromaer fra drueskindet. Valpolicella Superiore er en utroligt imødekommende vin, med en fin kompleksitet og en elegant og silkeblød tannin. Vinen lagres på 25 hl slavonsk eg i minimum et år for at sammensmelte druearomaer og fadaromaer til et harmonisk hele.
2021 Moscato d'Asti DOCG Lumine, Ca d'Gal
Moscato d’Asti Lumine er startniveauet hos Ca’ d’ Gal, og det er exceptionelt højt. Du får en Moscato d’Asti med en vidunderlig præcision og masser af detaljer i aromaerne. På ganen er den karakterfuld og ekspressiv. Samtidig sikrer vinens friskhed og liflige, perlende bobler en skøn balance med sødmen og giver struktur. Med denne vintype er udfordringen ikke at skabe sødme, men derimod friskhed, spændstighed og struktur. Ca d’ Gal løser opgaven til perfektion.