Få op til 25 % rabat på den fantastiske 2015 årgang fra vores favorit Bourgogne producent – Domaine Camus Bruchon, se nedenstående i Lars anbefaler.

Produktkategorier


Filtre  

Hvid bourgogne

Når det gælder kvalitet, diversitet og fascination står de hvide vine fra Bourgogne på ingen måde tilbage for områdets røde vine. Baggrunden er i bund og grund den samme: En myriade af individuelle terroirs af høj kvalitet i kombination med en drue, den fremragende Chardonnay, der i hænderne på en dygtig avler formår at opfange og formidle terroirets kvaliteter. Aligoté, der primært er kendt og værdsættes for sin friskhed og livlige aromaer, er den anden hvidvins drue i Bourgogne. Den findes i små enklaver fra Chablis i nord og til Mâcon i syd, men intetsteds når den de majestætiske kvaliteter, der er i de største vine fremstillet på Chardonnay. Nærmest som et kuriosum findes der hist og små arealer med ældre tilplantninger af Pinot Blanc, Pinot Gris. I Saint Bris le Vineux, nær Chablis kan man sågar støde på en lille enklave med Sauvignon Blanc, men ellers er Chardonnay eneherskende.
Stilmæssigt spænder de hvide Bourgogner lige fra det stringente og mineralske, som vi kender det fra det kølige, nordligt beliggende Chablis område, og til de rige og næsten smøragtige vine fra f.eks. Meursault. De fleste store hvide Bourgogner både gæres og lagres på de traditionelle 228 liters Bourgogne pieces (fade), og det tilfører ekstra nuancer, struktur, dybde og holdbarhed.
I lighed med de røde vine fra Bourgogne giver de hvide vines appellation et fingerpeg om stilen og den potentielle kvalitet. Den endelige kvalitet afgøres imidlertid, som altid af producentens evner, passion og dedikation. Så også her arbejder vi i Smedegaard vin altid med små Domaines drevet af passionerede vinbønder.

  2016 Bourgogne Blanc, Domaine Bitouzet-Prieur
  Fremstillet af Chardonnay druer fra "Les Herbeux" parcellen, der ligger lige på grænsen til Meursault. Vinen er gæret på små 228 liters fade af fransk eg. 20 % af fadene fornyes hvert år. Den efterfølgende lagring varer mellem 12 og 14 måneder, hvorefter den unge vin tappes på Domainet. Naboskabet med Meursault fornemmes tydeligt i denne superbe Bourgogne Blanc. Aromaerne har meget af de ”smør og nøddeagtige” kvaliteter, der har gjort Meursault verdensberømt. Smagen er både fyldig, kompleks og koncentreret. En Bourgogne Blanc i særklasse.

  2016 Bouzeron, Domaine Ramonet
  Domaine Ramonet er uden tvivl top Domainet i Chassagne-Montrachet og en af Bourgognes bedste hvidvins producenter. Det mærker man i denne Aligoté fra Bourgognes smørhul for denne drue, Bouzeron, der befinder sig i den nordlige del af Côte Chalonnaise. Frisk, livlig og aromatisk hvid Bourgogne.

  2017 Meursault Clos du Cromin, Domaine Bitouzet-Prieur
  Bitouzet-Prieurs Clos du Cromin befinder sig lige nord for selve byen Meursault. Francois Bitouzet gærer mosten fra de solmodne druer i de klassiske 228 liters pieces, heraf typisk 20-25% nye. Den unge vin tappes ved udgangen af den anden vinter efter høsten. Som ung viser Clos du Cromin mest af alt sin mineralske side. Den udvikler sig fornemt på flaske og bliver gradvist mere generøs og rig i smagen. Bør altid dekanteres.

  2017 Meursault, Domaine Michelot
  Domaine Michelot fremstiller sin fremragende Meursault af druer fra hele 5 ”lieu dits”: Narvaux, Grands Charrons, Casse-Têtes, Limouzin og Sous la Velle, der ligger vest og nord for tre af Meursaults berømte Premier Cru marker Genevrières, Poruzot og Les Gouttes d'Or. De fem forskellige ”lieu dits” har alle små differencer i terroiret, og det betyder ekstra nuancer og finesse i Michelots Meursault, der har alle de klassiske dyder med smør- og nøddeagtige aromaer, stor fylde og en finish med et strejf af citrus og mineraler.

  2018 Auxey-Duresses Blanc, Les Crais, Domaine Alain Gras
  Alain Gras fremstiller i gennemsnit bare 2.500 flasker om året af denne lækre Auxey-Duresses blanc. Vinstokkene står i en ler og limstensholdig jordbund, og er i snit 40 år gamle. Alain Gras dyrker sine druer efter bæredygtige metoder, ligesom han også høster pr. håndkraft. Druerne presses i pneumatiske presser og både alkohol- og den malolaktiske gæring finder sted på små 228 liters pieces. Den unge vin lagres delvist på fad og delvist på tanke, sidstnævnte for at bevare friskheden. Duften byder på hvide blomster og noter af citrus på en base af delikat eg. Smagen balancerer perfekt mellem friskhed og fylde. En sofistikeret og elegant hvid Bourgogne. Den kan nydes relativt ung, men lagrer fint i op til syv år.

  2018 Bourgogne Blanc, Domaine Bitouzet-Prieur
  Fremstillet af Chardonnay druer fra "Les Herbeux" parcellen, der ligger lige på grænsen til Meursault. Vinen er gæret på små 228 liters fade af fransk eg. 20 % af fadene fornyes hvert år. Den efterfølgende lagring varer mellem 12 og 14 måneder, hvorefter den unge vin tappes på Domainet. Naboskabet med Meursault fornemmes tydeligt i denne superbe Bourgogne Blanc. Aromaerne har meget af de ”smør og nøddeagtige” kvaliteter, der har gjort Meursault verdensberømt. Smagen er både fyldig, kompleks og koncentreret. En Bourgogne Blanc i særklasse. Nydes fra 2021.

  2018 Meursault 1. Cru Genevriéres, Domaine Chavy-Chouet
  Chavy-Chouet ejer 0,15 hektar med 72 år gamle vinstokke i denne top 1. Cru. Genevrières imponerer altid med sin rene, præcise og mineralske stil. Med alderen udvikles fyldigheden og de fine aromaer af flint, citrus og honning, der kendetegner denne 1. Cru.

  2018 Meursault Clos des Corvées de Citeaux, Monopole, Domaine Chavy-Chouet
  Chavy-Chouet ejer dette blot en hektar store muromkransede Clos i sin helhed. Jordbunden er her meget rig på ler, og sammen med de 65 år gamle vinstokke giver det en koncentreret og rig Meursault, der viser de klassiske aromaer af smør, ristet brød og citrus, der sikrer, at du får en stor Meursault med superb friskhed og balance.

  2018 Meursault Les Tillets, Domaine Alain Gras
  Allain Gras producerer ca. 3.000 flasker årligt af denne fine Meursault. Vinstokkene er 30 år gamle og står i en jordbund, der er rig på ler og limsten. Druerne høstes pr. håndkraft og efter et skånsomt pres gæres fadgæres mosten. Den unge vin lagres dels på 50% nye fade og dels på tanke, sidstnævnte for at bevare maksimal friskhed. Resultatet er en Meursault, der på forbilledlig vis kombinerer de delikate mineralske aromaer med en balanceret smag, der imponerer med både kraft og fylde. Kan lagre i op til 10 år fra høst.

  2018 Meursault Narvaux, Domaine Chavy-Chouet
  Romaric Chavy beskriver sin Meursault fra Lieu dit Narvaux som en luftig, livlig og afbalanceret Meursault med aromaer, der giver mindelser om hvid fersken, ristede mandler og med en lang og balanceret smag. De 60 år gamle vinstokke giver en vin med både nerve og mineralitet, og den kræver et par år i kælderen før den viser sig i fuldt flor.

  2018 Puligny-Montrachet 1. Cru Les Folatières, Domaine Chavy-Chouet
  Folatières er blandt de bedste 1. Cru marker i Puligny. Jorbunden er mager og tvinger vinstokkene tll at søge dybt ned i undergrunden. Det giver Folatières sin udprægede og utroligt appetitlige mineralitet, der suppleres med rige aromaer af gule frugter og ristet brød. Den lagrer formidabelt og vinder i både fylde og kompleksitet.

  2018 Saint-Romain Blanc, Domaine Alain Gras
  Alain Gras er ikke blot en af Saint-Romains bedste producenter. Han er samtidig den, der har gjort mest for at sætte de to små kommuner, Saint-Romain og Auxey-Duresses på landkortet. Saint-Romain Blanc fra Alain Gras er fremstillet på druer fra 40 år gamle vinstokke, der gror i ler- og limstensholdige jorde, der yder superbe betingelser. Lagret på delvist på 20 % nye fade for nuancer og kompleksitet, og delvist på tank for at bevare friskheden og frugten, er det en Saint-Romain, der virkelig viser hvad appellationen kan byde på. En lækker hvid Bourgogne med en ganske rig, men samtidig præcis, ren og mineralsk frugt og en fyldig og frisk smag med et lækkert strejf af ny eg. En hvid Bourgogne, der virkelig yder fantastisk kvalitet til prisen.

  2018 Savigny-lès-Beaune, Les Goudelettes Blanc, Domaine Camus-Bruchon
  Camus-Bruchon tilbyder en fremragende hvid Savigny-lès-Beaune fra Les Goudelettes, som ligger på de stejle og stenede skråninger lige nordvest for byen. En usædvanligt appetitlig, frisk, fyldig, rig og mineralsk hvid Savigny.

  2019 Bourgogne Blanc, Domaine Bitouzet-Prieur
  Fremstillet af Chardonnay druer fra "Les Herbeux" parcellen, der ligger lige på grænsen til Meursault. Vinen er gæret på små 228 liters fade af fransk eg. 20 % af fadene fornyes hvert år. Den efterfølgende lagring varer mellem 12 og 14 måneder, hvorefter den unge vin tappes på Domainet. Naboskabet med Meursault fornemmes tydeligt i denne superbe Bourgogne Blanc. Aromaerne har meget af de ”smør og nøddeagtige” kvaliteter, der har gjort Meursault verdensberømt. Smagen er både fyldig, kompleks og koncentreret. En Bourgogne Blanc i særklasse.

  2019 Mâcon-Villages Blanc, Vieilles Vignes, Domaine Jean Touzot
  En fremragende og klassisk Mâcon Blanc. Duften byder på aromaer af hvid fersken med fine nuancer af vanilje og ristede hasselnødder. På ganen er vinen fyldig, men forbliver livlig og elegant.

  2020 Mâcon-Villages Blanc, Domaine Perraud, La Roche-Vineuse
  Domaine Perrauds Mâcon-Villages fremstilles af Chardonnay druer fra vinstokke, der hovedsagelig dyrkes ved landsbyen La Roche Vineuse, hvor jordbunden er varieret med ler, kalksten, silt og flint. Druerne vinficeres plot for plot. Efter gæringen udvælges den bedste del af høsten og de unge vine stikkes sammen og lagres efterfølgende 6-8 måneder i tanke af rustfrit stål. Smagen er typisk for en hvid Mâcon og byder på fine, fyldige og smøragtige aromaer og en smag, der kombinerer sin fyldighed med både friskhed, længde og struktur. En superb hvid Mâcon, der går til langt det meste og i særdeleshed fjerkræ og fisk i sauce baserede retter. Nyd den relativt ung og server ved en temperatur mellem 10° og 12° C.

  2020 Mâcon-Villages Blanc, Vieilles Vignes, Domaine Jean Touzot
  En fremragende og klassisk Mâcon Blanc. De gamle vinstokke byder på en vin med aromaer af hvid fersken og fine nuancer af vanilje og ristede hasselnødder. På ganen er vinen fyldig, men forbliver livlig og elegant.

  2021 Mâcon-Villages Blanc, Domaine Perraud, La Roche-Vineuse

  Sommergaven 1 fl. Mâcon Blanc og 2 fl. Mâcon Rouge i tre stk. gavekarton
  Læs mere om vinene i Sommergaven nedenfor her